Lantlig inredning och Shabby chick

Vad är lantlig inredning och vad är shabby chick? Är det samma sak eller två olika? Ska här försöka reda upp begreppen lite.

Shabby chick är en inredningsstil som är lantlig och romantiserande. Den är även så att säga tillbakablickande. Den blev populär under 1980-talet och har nu under 2000-talet fått en uppsving och blivit en mycket het inredningstrend, både hos bloggare och privatpersoner. Det som mest utmärker shabby chick är användningen av färgen vitt i olika nyanser på allt från väggar, golv och tak till möbler och små saker som exempelvis emaljkannor. I stilen ingår även äldre möbler som målats i vitt och sedan behandlats för att de ska se mycket slitna ut. Ofta målar man möblerna i en mörk grundfärg, övermålar med vit och sandpapprar ner ett slitage. Hinkar och baljor i materialet zink är även det mycket populärt i denna stil. Fågelburar, fruktlådor samt husgeråd från äldre tider är andra saker man ser i shabby chick.

Är det föremål av järn så får de gärna vara rostiga och ”gamla”. När det kommer till tyger och textilier så är det vita och naturgrå som används mest, samt materialen spets, bomull, linne och säckväv. Det är även vanligt att man använder prylar som ska vara utomhus inne och tvärtom. Vad skiljer då detta från lantlig inredning? Inte alls skulle jag vilja säga, då det är i stort samma prylar man använder sig av. Söker man dessutom på nätet efter shabby chick så kommer lantlig inredning upp i samma kontext och tvärtom. Så inreder du i en av stilarna så är det egentligen inredning i båda stilar.

Huvudsaken är att man själv gillar det man använder, sedan är det kanske inte så viktigt att sätta etiketter på vad det heter eller vad det ska kallas.

Shabby Chic Med Lantlig Charm Inredning & Design